lørdag 23. januar 2010

Telehiv

Ifølge Wikipedia er telehiv

et fenomen som forekommer i veilegemer, der vann har fått samle seg under topplaget, men høyt nok oppe til at det fryser om vinteren. Is har større volum enn flytende vann, og kan enten få veien til å slå buler etterhvert som frosten får virke, eller steiner blir flyttet, slik at det blir uventede hulrom inne i veilegemet. Hulrommene blir mest merkbare når veien er opptint igjen, enten den blir som slaghull, eller berg-og-dalbaneeffekt.

Men telehiv kan også være elgstek stekt over lang tid og nedlagt i en krydderlake, og som man kan bruke på samme måte som roastbiff.

Samboeren er elgjeger, og som følge av det sitter vi stort sett på enorme mengder elgkjøtt. Til jul hadde jeg med masse elgkjøtt hjem til familien i Porsgrunn, og da fant vi ut at vi skulle prøve å lage nettopp telehiv.

Du trenger følgende:


En frossen elgstek, utbenet og surret, på 1,5 - 2 kg
1,2 l vann

2 dl salt
2 ss sukker
1 laurbærblad
12 knuste einerbær

1 ts grovmalt pepper


Telehiv skal være skikkelig mørt, og for å få til dette steker man steika lenge på lav varme. Her brukte vi 90 grader (oppskriften vi brukte anbefalte 70 - 100 grader) varmluft. Du skal sette den frosne steika i kald ovn, og la den stå i 10 til 12 timer (avhengig av steikas vekt), til kjernetemperaturen er 65 grader.

Når steika er ferdig stekt, skal den rett over i en kald krydderlake som du må forberede på forhånd. Da blander du bare vann, salt, sukker, laurbærblad, knuste einerbær og pepper i en kjele og koker det opp. La det koke i 5 min før det avkjøles. Så fort steika er ferdig, tar du den over i en egnet form og heller over den nå kalde laken. Der skal den stå i 6 timer, og du kan gjerne snu den underveis så laken får trukket godt inn hele veien. Den bør ikke ligge lenger, for da kan den bli for salt.

Nå er telehivet ferdig, og det er perfekt som pålegg med remulade og rå løk, eller som kjøtt til middag, feks sammen med kokte poteter, rømme og løk. Vi brukte den også til fløtegratinerte poteter, og det var kjempedeilig!


Her ser dere hvordan vår så ut, jeg kunne nok tenkt meg den litt mer rosa, men det får bli neste gang!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar