søndag 24. januar 2010

Elg stroganoff

Det er heldigvis ikke bare jeg som lager mat her i heimen, samboeren er også en svært habil, om ikke fullt like ivrig, hobbykokk. Og når mor er borte på korpsseminar, må far stelle hjemme!

Søndagmiddag skal jo som seg hør og bør være litt ekstra god, og dagens meny var virkelig super! Elg stroganoff av selvskutt elg, med ris og grovbrød smakte godt for sultne musikanter, særlig når de også hadde rukket en time med trening før middag!

Retten er en gjenganger her hos oss, selv om vi ikke lager den ofte. Når jeg lager den, blir den av en eller annen grunn ikke like god som når samboeren lager den, selv om vi følger samme oppskrift... merkelig! Jeg forklarer det med at maten selvsagt smaker mest når jegeren tilbreder den, men han mener det er fordi han bare er flinkere enn meg... Uansett blir det godt hver gang!

Oppskriften er som følger, og holder til ca 4 persjoner:


800 g elgkjøtt i strimler (man kan selvsagt bruke vanlig storfekjøtt også om man ikke har elg)
1 stk hakket løk
100 g frisk sjampinjong

Smør til bruning

2 ss tomatpuré

1 dl vann

En dæsj flytende kjøttbuljong/-fond

2 dl seterrømme

Salt & pepper


Jeg bruker stort sett alltid en jerngryte når vi lager denne typen mat, vet ikke helt hvorfor, men jeg syns det gir best resultat.



Vi brukte en elgstek til dette, som ble skåret opp i strimler














Smelt smør i gryta og la det ligge til det slutter å bruse. Da er det godt og varmt, og biffstrimlene vil raskt få en fin stekeskorpe. Elgkjøtt er veldig magert, og man vil derfor ofte trenger mer fett til steking enn med annet kjøtt. Det lønner seg også å steke kjøttet i flere omganger, da det er vanskelig å få stekt store mengder på en gang uten at det blir mer kokt enn stekt.

Når all kjøttet er ferdig stekt, legger du det over i en bolle, mens du steker hakket løk og sjampinjong i skiver. Du bør nok tilføre litt smør i gryta før du gjør dette.


Når løken er myk og gyllen, kan du tilsette kjøttet igjen, sammen med vannet, buljongen og tomatpureen. Bland godt og la det koke opp før du tilsetter rømmen. La det nå koke i noen minutter før du smaker til med salt og pepper.




Som tilbehør bruker vi stort sett bare ris og grovt brød med godt smør.

Med seterrømme og smør er jo ikke dette det aller sunneste man kan spise, og man kan alternativt bytte ut dette med lettrømme og olje. Bruk da en olje som passer godt til steking, gjerne raffinerte oljer, da disse er mest nøytrale med tanke på smak og lukt.

Kaldpressede oljer, som feks ekstra virgin olivenolje, har mye mer smak og karakter enn raffinerte oljer, og kan ved høye temperaturer få mindre gode bismaker. Disse egner seg bedre til marinader og dressinger.
Oljer som egner seg godt til steking er for eksempel solsikke- og rapsolje.

2 kommentarer:

  1. gårsdagens meny?
    men er det ikke søndag idag da?
    jeg er litt forvirra...
    spiste dere søndagsmiddagen på lørdagen?

    SvarSlett
  2. Ehm.... Jeg hadde tenkt å poste innlegget idag, egentlig, men det glemte jeg i løpet av skrivingen :D
    Det er rettet nå!

    SvarSlett