Etter en ganske hektisk høst, tok jeg 2 hele uker juleferie, og brukte mesteparten av tiden sammen med familien min (mamma, pappa og verdens beste lillesøster) hjemme i Porsgrunn og på hytta på fjellet. Men jeg klarer jo selvsagt ikke å bare sløve og gjøre ingenting, så etterhvert begynte jeg å bake.
En oppskrift som jeg kom over, og som ga et veldig bra resultat, var en oppskrift på gulrotbrød. De ble fine å se på (syns jeg da), var enkle å få til, og smakte kjempegodt!
Oppskriften er som følger:
1 pakke ferk gjær
5 dl melk (jeg bruker laktosefri, fordi jeg ikke tåler vanlig melk...)
2 ts salt
2 finrevne gulrøtter
12 dl grovbakstmel
+ en slump med solsikkekjerner, om du ønsker det
- Smuldre gjæren i en bolle, lunk melken til den er ca 37 grader, og visp dette sammen til gjæren er oppløst.
- Tilsett det øvrige, men hold gjerne igjen litt mel så ikke deigen blir for fast. Arbeid deigen kraftig sammen til den kjennes smidig (Jeg jukser selvsagt og bruker Kenwood'en min)
- Heves under plast på et lunt sted (jeg pleier å heve mine gjærdeiger på varmekablene på badet) i minst 30 min
- Ha deigen på melet bord, del den i to emner og bak ut to brød. Ha de på bakepapir på stekeplate og dekk til.
- La brødene etterheve i ca 20min, før du snitter de i overflaten for å få et fint mønster, og pensle de med egg. Strø gjerne på solsikkekjerner eller linfrø eller noe annet i den duren.
- Stekes i 15 - 20 min på 225 grader og avkjøles på rist.
Her ser dere mitt resultat etter første forsøk. Syns de ble ganske fine, jeg!
(Forøvrig bakte jeg også kanelsnurrer og grove rundstykker i juleferien, men der har jeg rotet bort oppskriftene alt, og de var heller ikke noe spesielt å skryte av...)
-
mmm...dette brødet var nam nam
SvarSlett